biranin 50 tonu

Bira, İçki

Fıçılar, şişeler veya teneke kutular, bira için en iyi seçim nedir?

Tarihi M.Ö. 3500’e dayanan ve eşsiz lezzetiyle Mezopotamya topraklarında ortaya çıkan biranın birçok formu bulunuyor.

Bira tazeliği hakkında bilmeniz gereken en önemli şey, biranın lezzetini en çabuk bozacak iki şey olduğudur: Işık ve oksijen.

Bira, ışığa son derece duyarlı olan şerbetçi otundan yapılır. Bu nedenle ışığa maruz kaldığında şerbetçi otundaki acı bileşenler parçalanır ve biradaki eser miktardaki kükürt bileşenler ile reaksiyona girerek, tadının bozulmasına ve kokmasına neden olur. Ayrıca oksijen, biranın tadını değiştirebilir. Isı oksidasyonunu hızlandırır. Bu nedenle biranın tadını korumak için uygun koşullarda saklamak son derece önemlidir. Serin ve karanlık bir ortamın bu noktada en iyi seçim olacağını söyleyebiliriz.

Hiç kuşkusuz ki fıçı, birayı taze tutmanın en iyi yoludur. Uygun şekilde bakımı yapılmış bir fıçı ile taze bira deneyimi yaşayabilirsiniz. Fıçılar sıkı şekilde kapatılmış ve basınçlıdır, içeri ışık veya oksijen girmesine izin vermez. Ancak çoğumuzun evinde fıçı yok, bu nedenle alüminyum kutu veya cam şişe satın alıyoruz.

“Kokarca bira” tabirine hiç denk geldiniz mi? Biraya çarpan ışığın biranın tadını ve kokusunu bozması sonucu bu durum oluşur. Fark ettiyseniz, çoğu bira şişesi ya kahverengi ya yeşil ya da saydamdır. Bu renklerin üçü de ışığın geçmesine izin verir, kahverengi şişeler ise yeşil ve şeffaf şişelere göre ışığı en çok filtreleyen şişelerdir.

Şişeleri kapatmak için metal kapak kullanılır. Kapağın içindeki astar, şişenin sıkıca kapanmasını sağlar. Bununla birlikte çevirmeli kapaklar, oksijenin içeri girmesine izin vermeleriyle bilinir. Aynı şekilde mantar kapaklı biralar da şişelerde mikro-oksidasyon adı verilen, çok az da olsa şişeye oksijen girmesi durumuna yol açıyor.

Alüminyum kutular da fıçılarla aynı korumayı sunar. Alüminyum, ışık ve oksijenin dışarıda tutulması konusundan camdan çok daha iyidir. İçim esnasında herhangi bir şeye gerek duyulmaması ve saklama kolaylığı yönünden de son derece pratiktir. Bazıları ise bu kutulardan metal tadı aldıklarını söyler. Bira kutularının iç kısımları özel bir madde ile kaplı olduğu için bu çok nadir rastlanan bir durumdur. 

Biliyor musun? Tat alma duyumuzun %70’inden fazlası koku alma duyumuzdan gelir. İnsanların fıçı biranın tadının daha iyi olduğunu söylemesinin ana nedenlerinden biri de budur. Bardak, içim esnasında bira kokusunu buruna yaklaştırdığı için içecekteki farklı tatların daha iyi algılanmasını sağlar. 

[Oy sayısı: 0 Ortalama: 0]