Puro

Puro Nedir?

Puro, pipodan sonra insanoğlunun içtiği ne eski sarılmış tütün formatıdır.

Kurutulmuş, fermente edilmiş ve bekletilmiş bır demet yaprak tutunun, içine hernangi bir katkı maddesi ilave edilmeksizin, birbirlerine sarılarak silindir şeklinde bir araya getirilmesin den oluşur.

Yapılma amacı, ucunu yakmak suretiyle çıkan dumanı ağza çekmektir.

Puro içmek, pipo, nargile ve sigara içmekten farklıdır. (bkz; Puro Nasıl İçilir?)

İngilizce cigar, Maya dilinde tütün içmek anlamına gelen “sikar” kelimesinden türemedir. Oxford ingilizce Sözlük kelimenin kökenini İspanyolca “cigarra” olarak vermektedir.

İspanyolca puro, Türkçe’de pür-saf anlımına gelen bir sıfattır. ispanyolca puro “cigarra” (pure-cigar) saf puro anlamına gelir. Kimi kaynaklarda aynı ülkede yetişmiş yapraklardan sarılmış olan cigar için puro tabirinin kullanılması gerektiği öne sürülmektedir. Habanos ve Toscano purolarının tüm yaprakları yerlidir. Diğer purolarda değişik ülkelerin yapraklarından harman oluşturmak oldukça çok yaygındır. 

Bazı kaynaklarda “stogie” terimi de puro anlamında kullanılmaktadır. Redhouse İngilizce-Türkçe sözlükte bu kelimenin karışılığı olarak “düşük kaliteli puro” açıklaması yer almaktadır. Bu kelimenin 1800’lü yıllarda ABD’de Pennsylvania’da ilk puro fabrikaları kurulduktan sonra ortaya çıktığı iddia edilmektedir. 

Türkçe’de özellikle Anadolu’da sigaraya, cigara dendiğini de hatırlayalım. Puronun sigaradan önce içildiği düşünülürse, kelimenin dilimize çok önceden yerleşmiş olduğu sonucuna varabiliriz.

Puro Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Nikaragua, Amerika Birleşik Devletleri ve İtalya’da üretilir. Başka ülkelerde de üretilir, ama dünya piyasalarında bu ülke puroları tercih edilir.

Tütün, “Solanaceae” (patlıcangiller) familyasından “Nicotiana” cinsinden bir bitkidir. Tütün içilir, çiğnenir ve toz haline getirilerek burundan çekilir. Bir tütün fidanının boyu 1 ile 3 metre arasında değişir. Her fidanda 10 ile 20 arasında yaprak yetişir. Bu yapraklarda nikotin ve bir tür uyuşturucu etkisine sahip alkaloid bulunur. Tütün içiminde ilk önce pipo benzeri bir alet kullanılmıştır.

Tütün Amerika kıtası kökenli bir bitkidir. Tütün içmek, milattan 2 bin yıl öncesinden itibaren varolan, Maya kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Mayalılar çok iyi denizcilerdi. Meksika Körfezi’nin tamamında, Küba, Dominik Cumhuriyeti ve diğer Karayip adalarında, kokonat ve tütün ticareti yaparlardı. Su ticareti sayesinde tütün Kuzey Amerika’ya ve Kanada’ya geçmiştir.

Columbus ve arkadaşları, Rodrigo de Xerez ve Luis de Torres, kıtaya ayak bastıklarında kadın erkek birçok Karayip yerlisinin pipo işlevli bir tür kamış yardımıyla bir tür ot yaktıklarını ve dumanını ağızlarında tuttuktan sonra üflediklerini görmüştü. Ancak bu gördüklerinin aslında Avrupa insanı için tütünün keşfi olduğu gerçeğini muhtemelen hiçbirisi fark edemedi. Çünkü Çin’e geldiklerini sanıyorlardı ve aradıkları şey daha çok altın ve gümüştü.

Zira o dönemde Batıda Roma imparatorluğu çökmüş, doğuda Bizans imparatorluğu’nu tarih sahnesinden silen Osmanlı imparatorluğu uzakdoğu ticaretini ve açık denizleri tamamen kontrolü altına almış ve yeni bir çağ başlatmıştı. Ticaret artık mal mukabili değil, değerli madenlerden yapılma para karşılığında yapılır olmuştu. Hızlı mal sirkülasyonu, doğal olarak değerli maden talebini artırmış ve korsanlara gün doğmuştu.

Columbus ve arkadaşları daha önce hiç görmedikleri ve Avrupa’da piyasa değeri olmayan bu bitkiyle hiç ilgilenmediler. Tütünün Seville, Cadiz, Moguer, Cartagena gibi ispanyol limanlarında elden ele dolaşması ve oradan Avrupa’nın tamamına ulaşması için bir yüzyılın geçmesi gerekti. Amerika kıtasındakiler hariç, insanoğlunun tütünle tanışması o nedenle 12 Ekim 1492 tarihinde, kıtanın Christopher Columbus tarafından “keşfi” ile başlar. Ancak Küba’da tütünün milattan önce 200-300 yıl öncesinden bu yana ekildiği bilinmektedir.

Kaynaklar; Puropedia, Vedat Özdan – Puro Hakında Her Şey

[Oy sayısı: 0 Ortalama: 0]