rum 1

İçki, Rom

Korsanların Vazgeçilmezi; Rom

16. Yüzyılın sonları, 17. Yüzyılın başlarında özellikle Karayip Adaları’nda yoğunluk gösteren denizcilerin yeni bir içkileri vardı. Karayip Adası halkının içecek anlamına gelen rumbollion diye adlandırdıkları bu içki zamanla kısalarak, rom ya da rum adı ile anılmaya başlanmıştır. O dönemlerde rom, korsanların gözdesi haline gelmiş yüksek alkollü bir içkidir. Pek çok popüler kültür öğesinde karşımıza çıkan korsan karakterlerinde de unutulmayan bir detay olan rom, şeker kamışı üretiminde oldukça etkili olan Karayip Adaları’nda sıklık ile tüketilmiştir. Bugün filmlere ve çizgi romanlara konu olan korsanların, yanından romlarını ayırmadıklarını görebilirsiniz. Karayiplerden tüm dünyaya yayılan rom, üretildikleri coğrafyalara göre de değişiklik gösterir. Halkın ilgisine göre daha hafif ya da daha sert olarak hazırlanabilmektedir. Ayrıca her ülkede ve bölgede farklı içerikler ile servis edilebilir. Özellikle 17. Yüzyılda ada ülkelerindeki en popüler içkilerden biri haline gelmiştir.

Rom; şeker kamışı suyunun ya da melasının damıtıldıktan sonra, elde edilen vinas, su ile karıştırılır. Bu karışımdan elde edilen şıra, 2 ila 5 gün kadar mayalanmaya bırakılır. Mayalanan romlar, meşeden imal edilen özel fıçılarda dinlendirildikten sonra süzülürler. Meşe fıçılar, roma özel aromasını veren en önemli özelliktir. İyi kalitede bir meşe fıçı içinde on yıl kadar bekletilen romlar, iyice dinlenir ve en lezzetli hallerini alırlar. Dinlenme süresi, romun lezzetini ve aromasını direkt etkileyen bir faktördür. Romun dinlenme aşamasına göre de farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Üretim aşamalarının benzer olması nedeniyle rom imalatını, viski üretimi ile benzer bulabilirsiniz. Ancak rom, viski kadar kurallı bir üretim sahasına sahip değildir. Rom üretimi, bölgesel bazda farklılık gösterir. Bu farklılıklar sebebi ile rom; temel adımları dışında, her kullanıcının damak tadına uygun hale getirdiği bir içkidir.

Tatlı Sert Bir İçecek

Rom, yüksek alkollü bir içki olmasının yanı sıra şeker kamışından üretildiği için kendine has hafif bir tatlılığı da vardır. Bu tat, şekerli bir içecekteki gibi keskin olmasa da rom severler için oldukça karakteristik bir lezzettir.

Rom, sek içilebildiği gibi en çok kokteyl yapımında kullanılır. Bugün bildiğimiz pek çok rağbet gören kokteylin ana malzemesi romdur. Hemen her içecek ile uyumlu olması nedeniyle rom, kokteyl çeşitlerinde en çok tercih edilen içkilerin başında gelir. Bu yönü ile rom; farklı ülkelerde, farklı içerikler ile oluşturulan kokteyller üretilmesine de öncülük etmiştir. Her damak zevkine uyacak, onlarca değişik kokteyl tarifinde rom kullanılması da müdavimlerinin sayısının artmasına neden olmaktadır.

Yüzyıllar süren romlu kokteyl yapımı yolculuğunda, hemen her alternatif denenmiştir. Sevenlerinin hayal gücü ölçüsünde genişleyen romlu kokteyl çeşitlerinden bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır.

Rom İle Hazırlanan En Bilindik Kokteyl: Mojito

Sek rom içmek size sert gelecekse, lezzetli bir kokteyl tercihi ile daha hafif bir içecek ile tanışabilirsiniz. Rom, çok sayıda kokteylin ana malzemesi olduğu için alternatifleriniz oldukça geniş olacaktır. Rom kullanılarak hazırlanan kokteyllerin en bilindiklerinden olan Mojito, Küba Havana merkezli bir kokteyl olarak kabul edilir. Kübalılar, romu oldukça sık tüketmelerinin yanı sıra kokteyl yapımı konusunda da yenilikler getirmeyi ihmal etmemişlerdir. Lime, nane, şeker ve soda eklenen rom, mojito adı ile bugün dünyanın her coğrafyasında ün kazanmıştır. Günümüzde, içki servisi yapılan hemen her mekanda, mojito yapılmaktadır. Romu sek içmek yerine kokteyl olarak tüketmek daha cazip görülmektedir. Bu sayede romun sert ve yüksek alkol oranı da olabildiğince yumuşatılmış olacaktır.

[Oy sayısı: 0 Ortalama: 0]