Cin, İçki

Ardıç Aromalı İçkiler

Tarımsal kökenli etil alkolün başta ardıç tohumu (juniperus communis) olmak üzere kişniş, zencefil, tarçın, melek otu, portakal kabuğu gibi bazı aromatik bitkiler, bitki kısımları veya bunlardan elde edilen ekstraktlar ile aromalandırılması suretiyle elde edilen distile alkollü içkiler.

Bu içkilerin üretiminde doğal veya doğala özdeş aromalar da kullanılabilir. Bu gruba dahil olan cinde ardıç tadının baskın olması gerekirken, aynı grupta yer alan Genievre, Jenever, Genever, Peket adlı içkilerde ardıç tadının önde hissedilmesi gerekmez. Distile Cin tarımsal etil alkolün, geleneksel imbiklerde ardıç tohumu ve diğer aromatik bitkilerin ilavesiyle ikinci kere distile edilmek suretiyle aromalandırılması yöntemi ile elde edilir. London Gin de bir distile cin çeşididir. Cin, genellikle %40-%50 alkol derecesinde şişelenir. İdeal içim sıcaklığı 10-12°C kabul edilir.

Bu içkinin, ilk kez 17. yüzyıl başında Hollanda’da böbrek rahatsızlıkları, romatizma ve gut hastalığı gibi alanlarda kullanılan bir ilaç olarak yapılmaya başlandığı bilinmektedir. O dönem Hollanda’da distile içki sevilirken, İngilizler daha ziyade bira içicisidir. Ancak, savaş nedeniyle Hollanda’ya gelen İngiliz taburları, burada Dutch Courage (Felemenk cesareti) adını verdikleri bu distile içkiyi keşfedip dönüşte ülkelerine götürürler ve cin İngiltere’yi fethetmeye başlar. 1688’de distile alkollü içkilerin sadece İngiliz tahılından yapılmasını öngören bir yasanın yürürlüğe girmesi ile cin içme alışkanlığı neredeyse bir yurtseverlik anlayışı olarak algılanmaya başlar. Bu yıllarda bazı işyerlerinde işçi ücretlerinin bir kısmının cin olarak ödendiği; 1743’de 6 milyon nüfuslu İngiltere’de 70 milyon litre cin içildiği bilinmektedir. Tabii aynı yıl İngiltere’de alkollü içki üretimini lisanslandıran ve daha sıkı gözetim altına alan yeni bir kanun da yayımlanmıştır. Bu geçmiş, cin denince aklımıza neden İngiltere’nin geldiğini açıklamaktadır.

Cin-tonikin nereden geldiğini anlamak için de, tropik İngiliz kolonilerindeki günlük yaşama bakmak gerekir. Malaryaya karşı tek etkin ilaç olan kininin acılığını bastırmak için, yanında cin kullanılmaktadır. Cin ile kinin tadının birlikteliği, bugün de içinde oldukça az kinin içeren tonikler ile devam etmektedir. Tabii üzerine zarif bir yeşil Bodrum mandalinası dilimi eklemenin patenti bize aittir. Bir başka cin klasiği ise, vermut ile hazırlanan bir kokteyl çeşidi olan Martini’dir; yeşil zeytini Ayvalık’tan.

Öte yandan, Hollanda, Belçika ve Kuzey Fransa’da üretilen ardıç aromalı içkiler, Genievre, Jenever, Genever, Peket isimleri ile bilinmekte olup, günlük dilde bunlara Hollanda Cin’i de denmektedir. Eski tip Hollanda Cin’i tahıl distilatından daha geleneksel yöntemle üretilen ve daha dolgun tatlı; yeni tipi ise, iyice saflaştırılmış tarımsal kökenli etil alkolden üretilen ve oldukça hafif tadım özelliklerine sahiptir.

FÜGEN BASMACI

Kaynak: Kolektif. “Rakı Ansiklopedisi”.

[Oy sayısı: 0 Ortalama: 0]