Küba’dan bir rom klasiği: Havana Club

Havana Club ile ilk tanışmam 80’li yıllarda başlar. O zamanlar bırakın Türkiye’de önemli yabancı havalimanlarındaki mağazalarda bile bu markayı bulmak adeta imkansızdı. Ancak Londra, Barcelona, Paris vb.gibi büyük metropollerin sadece önemli otellerinin barlarında kısıtlı da olsa Havana Club’ları bulabilirdiniz.

HAVANA CLUB’IN GEÇMİŞİ

Kaliteli rom içmeyi sevenlerin markası olan Havana Club’ların geçmişi çok eskilere dayanır. Kristof Kolomb’un 1493’deki ikinci Karayipler seferinde Kanarya Adalarından Küba’ya getirip diktirdiği şeker kamışları yöre ikliminin çok elverişli olması nedeniyle, kısa bir süre sonra rom yapımında kullanılacak dünyanın en iyi şeker alkolünü üretir olmuştu. İspanyol ve Kübalıların puroyla birlikte hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olacak bu yeni içkiye 1878’de Havana Club ismi verilmişti. Şeker kamışından üretilen rom Küba’nın ekonomik ve sosyal yaşamıyla o kadar yakından ilişkilidir ki onlar romu ulusal bayrakları kadar severler.

Küba’da rom sadece tek bir hammaddeden o da yüksek aroma ve şeker içeren taze şeker kamışı melasından yapılır.

Havana Club’a eşsiz buke ve lezzetini veren geçmişten günümüze gelen doğal yıllandırma denilen geleneksel üretim metodudur. Havana Club’lar meşe fıçılar içinde yıllandırmayı hızlandırıcı suni yöntemler kullanılmadan doğal olarak bekletilirler. Bu romlar klasik doğal renklerini daha önce içlerinde burbon viskisi yıllandırılan eski Amerikan meşe fıçılarından alırlar. Küba’nın gerçek ve en popüler romu olan Havana Club tam dört asır ülkenin kimlik ve yaşam tarzının bir sembolü olmuştur. Günümüz Küba’sında yaklaşık bir düzine tesiste 60 değişik marka rom yapılmakla beraber bunların bir numarası Havana Club’tır. Satışa sunulmadan önce 3 yıl bekletilen roma ‘beyaz’, 5 yıl bekletilene ‘altın’ ve de ortalama 7 yaşındakilere ise ‘anejo’ denir. Anejolar uzun yıllandırılmalarının sonucu koyu renkli , bal, çiçek, fındık ve fümemsi aromalı, uzun ve vanilya lezzetinde sonu olan enfes romlardır. 15 yıllık ‘ Havana Club Gran Reserva’ ise meyve, baharat, tütün ve bal içeren kesif lezzet paleti ile uzun ve tatlımsı bir sona sahiptir.

Bu içki tartışmasız dünyanın en iyi konyaklarına eşdeğerdir. Ünlü puro dergisi ‘Cigar Aficionado’ 1999 yılında yaptığı bir tadım sonrası Gran Reserva’ya harikulade, Havana Club 3 ve 5 yıllıklara ise çok güzel değerlendirmesi yapmıştı.

Havana’nın Ernest Hemingway ile meşhur olan ‘‘La Bodeguita’’ isimli barının bugün de en aranılan içkisi olan ünlü ‘mojito’ kokteylinin hazırlanmasında yıllardır kullanılan klasik rom Havana Club Silver Dry’dır. Bu kokteylin kolay ve doğru tarifi şişelerin etiketinde yazılıdır. Küba’ya giderseniz bizim rom dediğimiz şeker kamışı mucizesi bu içkiye onların ‘‘ron’’ dediğini unutmayın. Evet bu benzersiz romları ister purolu, ister purosuz denemek için Atatürk Havalimanı’ndan almayı unutmayın.

Kaynak; İbrahim Bilik – Hürriyet

[Oy sayısı: 1 Ortalama: 5]