votka hakkinda bilinmesi gerekenler 1

İçki, Votka

Votka Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Votka pazarında kıran kırana bir rekabet var. Absolut, Smirnoff, Finlandia gibi ‘Premium Segment’te votkaların son 20 yılda yükselişinin ardından bugün ‘Super Premium’ olarak adlandırılan ve Grey Goose, Belvedere, Belluga gibi markaların temsil ettiği yeni bir segmentin votkaları yükselişte.

Premium votkalar klinik derecede temiz tadarken, karıştırmaya çok uygundu. Tek başında içildiklerinde lezzetsizler. Super Premium votkalar ise kendine has lezzetleri olan ve votka martini, votka tonik gibi votkanın tadının daha önde olduğu kokteyllere uygun olup, tek başına shot olarak içildiklerinde de harika lezzetlere sahipler.

Türkiye pazarında her ikisinden de votkalar mevcut. Bu yazıda her iki çeşidi de kapsayan birkaç noktaya değinmek istedim.
– Votka shot içilecekse, şişe deep-freeze’de tutulmalıdır. Votka donmaz. Sadece kıvamı artar. Özellikle Super Premium votkalar.

– Votka karıştırmak yani kokteyl yapmak için ideal içkidir. Tadı nötr olduğundan karışımdaki lezzetleri çok iyi taşır. Özellikle Premium Segment votkaları.

– Kalitesiz votkaların kokusu ve tadı, kokteylin dengesini bozar.

– Votka ile kokteyl yaparken taze meyve, baharat ve sebzeler kullanılmalıdır. Konsantre şuruplar değil. Hele Türkiye gibi bu konuda zengin bir ülkede yaşıyorsanız.

– Enerji içeceğiyle votka çok popüler olmasına rağmen, sağlık açısından sakıncalı bir karışımdır. Ayrıca enerji içeceğinin kuvvetli tadı, kalitesiz votkaları bile maskeler.

– Votkanın yüzde 60’ı sudur. Üretilirken hangi suyun kullanıldığı ve bu suyun kalite ve tadı, votkanın kalitesini belirleyen etkenlerden biridir.

– Aynı biçimde, votka kokteylinde kullanılan buzun yapıldığı su da çok önemlidir. Şebeke suyundan yapılıyorsa buz eridikçe kokteylin lezzeti bozulabilir.

-Votka ve kokteylleri çok soğuk içilir. Bu nedenle kokteylin içine çok miktarda buz konulmalıdır. Böylece buz daha zor eridiği gibi, kokteyl daha uzun süre soğukluğunu koruyacak Votka geleneksel olarak hububattan, özellikle buğdaydan yapılır. Patatesten yapılanlar çok nadirdir. Patatesten votka yapmak, eski zamanlardan köylünün hububat bulamaması veya hububatı ekmek için ayırmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

– Üzümden votka yapmayı deneyenler geleneksel uygulamanın dışına çıkmış ve bugüne kadar herhangi bir marka üzümden votkayı piyasada tutunduramamıştır.

-Premium votka ertesi gün baş ağrısı yapmaz. Ancak Super Premium votka ertesi gün biraz baş ağrısı yapabilir. Bunun nedeni damıtım özelliğidir.

-Votkayla kokteyl yaparken özellikle çilek, böğürtlen gibi kırmızı orman meyvelerinden karışımlar başarılı olmaktadır.

– Meyveli kokteyller için ideal karışım birkaç dilim (adet) taze meyve, 1 limon dilimi (lime daha iyi olur), 1 çorba kaşığı şekerin beraber bardakta tokmakla ezilmesi, üstünün tamamen buzla doldurulması, votka ve tonikle bardağın tamamlanmasıyla gerçekleşir (Bir nevi mojito gibi).

– Bu tarifteki miktarlar bardak boyutuna göre değişebilir. En doğrusu kendi bardağınızla birkaç denemeden sonra belirleyeceğiniz oranlar olacaktır. Şeker miktarıysa sizin şekeri ne kadar sevdiğinizle ilintilidir. Artırıp azaltabilirsiniz.

– Bu karışımlarda muz gibi lifli meyvelere dikkat. İçkinin görünümünü bozabilirler.

– Kırmızı orman meyveleri dışında kivi, karpuz, kavun, şeftali, üzüm gibi meyveler de çok uygun kokteyl bileşenleridir.

– Votkayı içerken, özellikle kokteyllerde dikkatli davranınız. Kolay içimli olduğundan farkına varmadan aşırıya kaçabilirsiniz.

Kaynakça; İçki Kültürü, Oğul TÜRKKAN

[Oy sayısı: 0 Ortalama: 0]